Tips

  • Marco

    Wie heeft er nog barbecue tips voor mij?

  • Marieke

    Voorbereidingstips

    Alle soorten vlees die geschikt zijn om te grillen kun je bereiden op de barbecue. Houd er rekening mee dat de bereidingstijd van de verschillende soorten vlees anders is.

    Pas het vleesassortiment zoveel mogelijk aan aan de grootte van de barbecue. Kleine, dunne stukken vlees zijn geschikt voor een kleine barbecue. Grotere stukken vlees (rollade, beenham) kunnen op een stuk stevig aluminium of op een barbecue met spit gegrild worden. Het spit moet wel regelmatig rond worden gedraaid.

    Vlees dat om een langere bereidingstijd vraagt (bijvoorbeeld schouderkarbonades, saucijsjes, verse worst, spare ribs, lever, gehaktballen en kippenpoten), kun je van tevoren even koken in bouillon. Het vlees is dan al (bijna) gaar en krijgt op de barbecue nog een knapperig korstje en een lekkere smaak.

    Als je satés maakt, gebruik dan het liefst niet te mager vlees. Hoe magerder het vlees, des te harder en droger het bij te lang barbecuen wordt. Het smakelijkst voor saté zijn uitgebeende schouderkarbonades.

    Om te voorkomen dat gehaktballetjes of hamburgers uit elkaar vallen, kun je ze eerst voorbakken of wellen in hete bouillon. Dep ze, voordat je ze op de barbecue legt, wel even droog en smeer ze in met wat olie.

    Houten stokjes hebben het nadeel dat ze snel verbranden. Dit kun je voorkomen door de stokjes van tevoren een tijdje in een bakje met water te leggen. Het hout zuigt zich dan vol vocht, waardoor de stokjes langer op de barbecue kunnen liggen zonder te verbranden.

    Als je spiesen maakt van verschillende soorten vlees, zorg dan dat de stukjes vlees die rood of rosé (rundvlees) moeten blijven, groter zijn dan de stukjes vlees die echt moeten garen (varkensvlees). Zo worden alle ingrediënten op de juiste manier gegrild.

    Ga je vlees met een vet randje grillen, snij dit vet dan op meerdere plaatsen in. Hiermee voorkom je het omkrullen van het vlees tijdens het grillen.

    Verdeel het vlees en de spiesen over een aantal schalen, dek ze af met plastic folie en zet ze tot een uur voor gebruik in de koelkast. Begin met één schaal en laat de rest nog even in de koeling.

    Barbecuetips

    De afstand van het rooster tot de kooltjes bepaalt de temperatuur op het rooster: 20 cm boven de kooltjes is geschikt voor stukken vlees die rood of rosé gegeten worden (zoals biefstuk) en 45 cm is geschikt voor vleessoorten die door en door gaar gegeten worden (zoals hamburgers en worstjes)

    Ongeveer een uur nadat je de barbecue hebt aangestoken is hij het heetst. Je kunt daarom het beste eerst het vlees roosteren dat het snelst klaar is (bijvoorbeeld biefstuk)

    Rooster wat vettere stukjes vlees zoals speklappen op een plaatbarbecue of dek het rooster af met stevig aluminium folie.

    Bestrijk het vlees met weinig olie en kruid het eventueel. Strooi er geen zout over. Dat onttrekt vocht aan het vlees, waardoor het vlees minder sappig blijft en geen mooi bruin korstje krijgt.

    Leg nooit vlees met sausjes op de barbecue. De sausjes verbranden onmiddellijk en het vlees koekt vast op het rooster. Dep gemarineerd vlees eerst droog voordat je het op de barbecue legt.

    Draai het vlees pas om wanneer het vanzelf loslaat. Dat gebeurt altijd vanzelf, want vlees dat gaar wordt krimpt iets in en trekt zichzelf daardoor van het rooster los, zonder dat je het kapot trekt.

    Zorg er bovendien voor dat het vlees niet verbrandt en zwart wordt. Verbrand vlees is namelijk niet lekker en heel ongezond. Snijd daarom zwart verbrande randjes altijd van het vlees af.

    Leg geroosterd vlees op een bord of schone schaal, maar nooit weer terug op de schaal of het bord waar het rauwe vlees op heeft gelegen. Let ook op dat je voor rauw vlees verschillend keukengereedschap gebruikt (messen en tangen) dan voor het bereide vlees om eventuele micro-organismen geen kans te geven op het bereide vlees te komen.

    Voor de kinderen

    Maak aparte vleesgerechten klaar waar kinderen gek op zijn. Rijg bijvoorbeeld blokjes ham, boterhamworst, gebraden gehakt, gekookte worst, knakworst of rookworst aan een spies. Doe tussen de vleeswaren stukjes groenten of fruit.

    Laat kinderen zelf vormpjes uit vleeswaren, groenten en fruit steken of snijden. Zo kunnen ze hun eigen spies samenstellen en op de barbecue leggen.

    Verpak vlees of vleeswaren in combinatie met groenten en fruit in folie (trouwens niet alleen lekker voor de kinderen).

    VEEL BBQ-FUN!