BBQ tips van Piet

  • Piet Kroket

    Veiligheid

    Laat etenswaar niet buiten in de warmte staan.

    Kook kipdelen en worsten voor, zo dat ze al gaar op de BBQ kunnen.

    Haal vlees en vis pas uit de koelkast als de BBQ gebruiksklaar is.

    Gebruik voor elke vlees- of vissoort een ander bord en bestek.

    Gebruik nooit dezelfde schaal voor rauw en gebakken vlees.

    Zet de BBQ altijd vrij, niets is zo vervelend als brand in de heg van de buren.

    Een vuurtje is leuk maar gebruik nooit brandbare stoffen zoals spiritus of benzine om het vuur extra op te stoken.

    Een emmer water of zand bij de hand is beter dan je hand in het verband!

    Bereiding

    Zorg ervoor dat als u gaat BBQ'en dat alles klaar staat. Niets is zo vervelend om halverwege het koken nog heen en weer te moeten lopen .

    Laat het vlees een half uur van te voren op temperatuur komen, anders is het vlees ijskoud en duurt het lang voordat het gaar is. De kans op verbranden is dan ook veel groter.

    Ga het vlees niet extra marineren of met olie insmeren, olie zorgt ervoor dat de kolen kunnen gaan branden.

    Ons niet-gemarineerde vlees heeft alleen een beetje zout en peper nodig.

    Strooi wat tijm of rozemarijn op de kolen tijdens het BBQ'en, dit geeft een heerlijke aromatische smaak.

    Als u bang bent dat visgerechten gaan plakken aan het rooster, verpak ze dan in aluminiumfolie en leg het dan op de BBQ.

    Zorg dat u de BBQ minimaal een half uur voordat u gaat bakken aansteekt, het is namelijk de bedoeling om op smeulende kolen te BBQ'en en niet terwijl de kolen nog branden, de kans op verbranden is dan namelijk erg groot.

    Wat beuken of eiken krullen op de brandende BBQ geeft een heerlijke rooksmaak aan uw vlees of vis.

    Aardappeltjes in aluminiumfolie in de smeulende kooltjes zijn in 30 tot 40 minuten gaar, heerlijk met crème fraîche en bieslook.

    Voor de vegetariers onder ons: probeer eens een in de lengte doorgesneden aubergine of courgette op de BBQ, even insmeren met olijfolie en peper en zout.

    Spiesen op de BBQ? Houten satéstokjes 10 minuten in koud water weken, zodat ze tijdens het grillen niet verbranden. De stukjes vlees, vis en/of groente zo op de spiesen steken dat de warmte rondom bij de stukjes kan komen, dus niet te dicht op elkaar. De spiesen pas keren als ze lichtbruin zijn.

  • stefan

    mag je je rooster inwikkelen met aluminiumfolie en daar je vlees oplegge, zodat je marinade niet op de kolen sijpelt??

  • Wim M

    Ja dat kan natuurlijk altijd. Wanneer je een Weber hebt, kan je natuurlijk ook een half vuur maken en je vlees boven het drupbakje, waarin je water of bier giet, grillen.:)-D

    Wim

  • Paul

    Ik haal vlees toch een paar uur eerder uit de koelkast. Vooral rood vlees, wat niet helemaal gaar opgedient wordt, is lekkerder wanneer het wel goed heet wordt opgediend. Of heb ik dat mis? Ik ben geen kok.

  • Wim M

    Je hebt helemaal gelijk. Wanneer je het te laat uit uit de koeling haalt blijft zeker bij een groot stuk (schapebout, of een kogelbiefstuk) de binnenkant te rood.

  • Marten

    Nee dat mag niet.(:D

  • Bram

    Je zegt: Kook kipdelen en worsten voor, zo dat ze al gaar op de BBQ kunnen.

    bah…

    kook ze niet voor maar doe het goed. Met voorkoken is alle smaak weg. Heb zowel kip als worst op mijn website staan. kijk maar eens op http://www.brambbq.nl!